.... & jejich smečka


Deník štěňátek

01.08.2012 00:17

12.-19.9. se čtyřmi štěňaty nám zpočátku připadal dům skoro jako prázdný, ale zbylí čertíci nás brzy vyvedli z omylu. Hlavně oba kluci jsou šílená úderná dvojka, nádherně se od sebe navzájem učí všechny skopičiny a tak od půlky týdne už je na nich vidět, že jako sůl potřebují každý svého páníčka. Po zahradě se teď štěnící pohybují nejčastěji po párech, běhají pošťuchují se, hrají si s kocourem nebo s mámou (nebo máma s nimi) a krásně začínají používat konejšivé signály.

Využili jsme toho, že se na nejbližší loučce nad naším domem pásli koně a byli jsme se na ně postupně podívat. Lassie si lehla do trávy pět metrů od ohrady a zamyšleně koně pozorovala, za dvě minuty usnula. Keshu se odvážilá blíž, v sedě na cestičce asi metr od koní na ně přímo zírala a při každém pohybu nebo zvuku koní nakláněla hlavu. Kluci už viděli koně jen odváděné domů, ale výběh je zaujal na hodně dlouho, i když jsme je pustili jen na okraj a snažili se vyhnout koblížkům.

17.9. si přišli noví páníčkové pro Lassinku, bude bydlet kousek od nás. v Sedlci, takže se snad také budeme vídat, a 18.9. odjeli do Frýdlantu i Pedro s Crissem. Keshu odjezd posledních dvou sourozenců prospala, ale zbytek večera je pak hledala. Do rána se už ale aklimatizovala a teď si užívá život s mámou, dvěma tetami, kocourem a dokonce i kočkou, která se odvážila zůstat už zase v blízkosti domu většinu dne.

5.-11.9. postupně začínáme očkovat štěňata podle toho, v jakém pořadí budou odcházet do nových domovů. Po jednotlivcích chodíme na kratší procházky na vodítku a seznamujeme se venku s lidmi, dětmi, cyklisty, cizími kočkami a spoustou dalších věcí. Každý se projevuje jinak, všichni ale zvládají vše velmi dobře a rychle se učí. Na zahradě probíhají honičky s mámou i sourozenci, Keshu a Nessie už začínají poměrně pěkně reagovat na jméno, na osvědčené "Kučí, kučí" přibíhají spolehlivě naprosto všichni. Štěnda si zvykají i na tetu Adinku, která striktně (ale korektně) vyžaduje okolo sebe osobní prostor a nemá zájem o hraní ani pošťuchování. A nejlepší kamarád je kocour. A naopak.

6.9. jsme vyprovodili do světa jako prvního Maxíka, během následujících dní měl vyzkoušet, jestli si na něj v novém domově zvyknou dva kočičí kluci. Všechno dopadlo dobře a tak Maxík zůstává v Plzni a v rodině, takže ho budeme vídat asi nejvíc a taky k nám bude občas jezdit na prázdniny.

7.9. jsme přichystali balíček na cestu pro Karamelku, která odjela do Prahy, a později odpoledne nás opustila i Nessie, která ale bude bydlet nedaleko, v Předenicích. Hned v sobotu jsme ji byli u nových páníčků navštívit a skoro jsme jí záviděli :)

29.8.-4.9. dění sedmého týdne života štěňat nám mimo jiné zpestřila zahraniční rodinná návštěva, kromě toho jsme téměř každý den přijímali nejrůznější návštěvníky zvědavé na štěňátka, přišli se podívat i někteří pejskové, hlavně šeltiák Keep a borderky Rena a Nessie, což udělalo radost hlavně Coře, která by si už se štěníky hlavně ráda hrála (přestože stále alespoň jednou denně malinko krmí), ale při jejich velikosti to není žádná moc velká zábava.

Hned 29.8. po celodenním běhání jsme unavená klimbající štěňátka očipovali, Karamelka a Nessie vůbec nezaregistrovaly, že se něco děje a Lassie a Criss si jen malinko postěžovali, zatímco zbylé trio se projevilo poměrně hodně hystericky, každopádně piškot to trochu spravil.

V chování štěňat teď každý den pozorujeme obrovské zmeny a pokroky. Jsou samostatnější, to znamená že už se sami bez mámy či člověka odvažují poměrně daleko, a také už se tolik nehoufují, obvykle se pohybují po dvojicích, ale zejména Maxík, Pedro a Nessie si troufnou kamkoliv úplně sami. Lassinka naopak už neutíká všude za sourozenci, ale klidně si sama schrupne, zatímco ostatní pobíhají daleko od ní. Zahradu už obsáhnou prakticky celou, nejoblíbenější místa jsou samozřejmě křoví, vysoká tráva a komposty, oblíbené hračky kromě míčků a přetahovadel zahradní lopatka, nejlepší pamlsky jablka a švestky... Námi vytvořený domeček přestal vyvohovat a proto si štěnda vyprojektovala vlastní, když objevila poslední zdejší hromadu prken a trámků ležící na paletách zarostlou ve vysoké trávě. Během dvou dní objevili krásu hrabání (podezřívám Coru z předání základního know-how) a vyprojektovali si důmyslný systém zákopů a nor. K jejich malé radosti však v průbehu návštěvy byli na větší část dne převeleni do menšího výběhu s přístřeškem. Kovová ohrádka pomalu začíná být malá, největší šplhavci Pedro a Keshu už ji dokázali překonat.

3.9. jsme konečně mohli vyzkoušet obojky, které dorazily, 4.9. dostali štěníci kapičku proti klíšťatům a blechám a absolvovali první jízdu autem a volnou procházku po louce a kousku lesa s mámou a někteří také první kontakt (velmi pozitivní) s naprosto neznámým psem.

23.-28.8.2012 šestý týden tráví štěníci co nejvíc na zahradě, postupně společně prozkoumáváme stále větší vzdálenost od domu. Všichni se ale drží stále víceméně pohromadě, nikdo není výrazně odvážnější než ostatní. Všichni chodí zpátky domů po prknech, nocují v pracovně, která má nejen nábytek ale i sádrokartonové stěny obestavěné matracemi, vypadá to jako pěkná vypolstrovaná cela, ale škody jsou tak celkem minimální. Na odpočinek přes den už jsme museli zahradit prostor pod trámky, ze "stropu" tam koukal sem tam nějaký hřebík. Místo toho jsme kousek výš na zahradě vytvořili téměř přesnou kopii hromady trámků a prken, ale bezpečných, část prcků ale teď chodí spát na střechu nového domečku a jen část se schovává pod prkna. Jinak je "domeček" bezvadná prolézačka, krásně se z té 20 centimetrové výšky skáče (resp. padá) na nic netušící sourozence na zemi. 28.8. jsme potřetí odčervili, tentokrát dostala poprvé štěnda tabletku - Milbemax.

V rámci socializace štěňat jsme také několik dní měli doma řemeslníky, kteří stavěli balkonek před vchodem, na stavební ruch si všichni prckové zvykli prakticky během první hodiny.

22.8.2012 pět týdnů uteklo jako voda, ještě včera jsme společně sepsali první vypozorované vlastnosti štěníků:

Maxík - nejvíc akční, ale naprosto neorganizovaný a nekoordinovaný, lítá jako splašená střela, na všechno se vrhá, neustále do něčeho naráží a pořád padá

Nessie - obdoba Barta v trochu mírnějším a jemnějším vydání, miluje roští, vysokou trávu, čuchání a kousání

Criss - mazel, nejvíc reaguje na přivolání, jemnější než ostatní dva pejskové, ale zvědavostí a rychlostí se jim naprosto vyrovná

Pedro - pan profesor - pozoruje, přemýšlí a když se do něčeho vrhne (jako že nakonec do všeho), pak s absolutním odhodláním a velkou vytrvalostí, nejsamostatnější, hlasitě si stěžuje

Keshu - odvážná, hodně zvědavá, když se jí něco nezdá nebo nelíbí, dává to halsitě a vytrvale najevo

Lassie - velmi proměnlivý temperament, vydrží dlouho ležet a pozorovat ostatní, nejlépe někde v úkrytu a jindy je zas nejakčnější, provokuje ostatní ke hře, běhá absolutně největší rychlostí a nejvíc si hraje s míčky.

Karamelka - na první zdání jemná a radši následuje ostatní než aby vymýšlela vlastní akce, ale uteče i největším bráchům a taky je snadno dostane na lopatky - je mrštná, pohyblivá a taky důrazná a přesvědčivá (činy i hlasem)

21.8.2012 Cora se poprvé zapojila do hry se štěňaty, bere jim hračky a škádlí je s nimi, šťouchá do nich a snaží se je vyprovokovat ke hře a prckové jsou z toho nejdřív trochu vykulení, Nessie, Criss a Bart se rychle osmělují. Criss má škytavku. Všichni štěníci kromě Nessie došli na zahradu po svých, kolem poledne je ale zaháníme zpět a kvůli horku vytahujeme i větrák.

20.8.2012 Cinna Moon se osmělila ze všech nejvíc a sama se vydala po lávce 3x tam a zpátky, mezitím došla až k ostatním sourozencům pod trámky a cestu zakončila v kuchyni v pelíšku, kde si několik hodin užívala, že ho má jen sama pro sebe.

19.8.2012 už včera se Vašek pokoušel ukončit namáhavé vynášení štěníků ven postupně v náruči (z koše už týden vyskakují a navíc už by je asi ani neunesl) a lákal je ven po svých, zadním východem, který tvoří momentálně šikmo položená prkna. Nejlépe se se skluzavkou vyrovna Cluster Buster, který došel až do poloviny, všichni ostatní zůstali stát nahoře a zoufale kníkali, ale aspoň už je nemusíme nosit tak daleko :) Večer už se pokoušeli po vzoru nejodvážnějšího bráchy po padacím mostě šplhat všichni, i když převážně směrem nahoru.

18.8.2012 letošní léto nemůže být ani chvilku normální, zatímco před pár dny jsme na podvečerní procházce s Janinou konstatovaly, že už se pomalu blíží podzim, teď jsou tu prozměnu zpět tropy. Štěnda jsou venku brzy ráno a pak zas až navečer skoro do tmy, prakticky celou nejteplejší část dne prospí a i apetit si schovávají na několik ranních a večerních hodin.

Pěkně začínají slyšet na volání a chodí za člověkem (resp. za hýbajícíma se nohama), někdy i poměrně daleko, většinu času tráví okusováním čehokoliv (musela jsem zrevidovat a omezit dostupnost jedovatých rostlin v naší džungli), běháním a vzájemným provokováním.

V rámci socializace se seznamujem každý den s nějkou novou věcí, dnes přišla na řadu kropicí hadice.  Come Back a Cluster Buster ji chvilku pozorovali nedůvěřivě z dálky a pak se odešli bavit něčím zajímavějším, ostatní si postupně přišli tu divnou věc od hadice až po pramínek vody očuchat a ochutnat, Cory Flame a obě hnědulky pak vykusovaly a vylizovaly vodu i z trávy, asi jim to připomnělo vlastní misku s vodou, u které už včera zjistily, že není jen na koupání a na škodolibé namáčení sourozenců.

Večer pak měli štěnící ojedinělou příležitost seznámit se s opravdu nezvyklou věcí, když nám asi hodinu přelétával tam a zpět nad domem balón v opravdu velmi malé výšce, ale všichni ho úspešně zaspali pod trámky, jen dospělí psi měli o zábavu postaráno.

17.8.2012 dnes měla štěňátka venku celou první dvanáctihodinovku, během dne jsme se postupně přesouvali společně se stínem a když jsem odešla vařit oběd podařilo se komusi probourat ohrádku a všech sedm štěníků se nasoukalo do 20cm mezery pod starými trámky složenými pod plachtou. To je teď jejich nejoblíbenější místo ke spánku a je pravda, že i v nastupujícíh vedrech je tam po velkou část dne největší chládek.

16.8.2012 ráno po probuzení apokalypsa v celém bytě - box jsme už zvětšili na spaní o ohrádku přes část kuchyně, po vypuštění z ohrádky se prcci rozběhli do všech směrů a prozkoumali veškeré dostupné prostory, Come Back a Cross Word si troufli až na schodiště, Cross Word se dokonce zastavil až v polovině schodů, kde spustil zoufalé kníkání a museli jsme ho zachránit. Zbytek dopoledne jsem likvidovala loužičky a hromádky, zatímco štěňátka si užívala venku.

15.8.2012 opravuji tvrzení o vyprazdňování na plenu - funguje pěkně v boxu nebo v ohrádce, když jsou štěňátka puštěna volně po bytě, nestačím za nimi běhat s hadrem. Gratulujeme si k moudrému rozhodnutí nemít doma koberce.

14.8.2012 letí to, dnes je štěňátkům měsíc. Zkracují dobu spánku během dne, prodlužují hraní a běhání, zejména Come Back, Cluster Buster a Copy Cat objevili, že umí cválat a po bytě se pohybují už těžko sledovatelnou rychlostí. Z hraček momentálně vedou míčky a uzlíky, o které se dá přetahovat ve dvou.

13.8.2012 štěňátka jsme podruhé odčervili, tentokrát sirupem Drontal Junior.

12.8.2012 po ranním krmení od mámy zůstal chvilku box otevřený a během minuty se z něj všichni kromě Cory Flame a Cross Worda vyhrnuli ven. Zbylí dva to za chvilinku zvládli také a Come Back se dokonce několikrát vrátil tam a zpátky. Všichni už chodí naprosto sebejistě, při rychlejším pohybu sice ještě občas rovnováha štěníky pozlobí, ale nikoho to nevyvádí z míry. Dnes štěníci prozkoumali zbytek bytu, velký úspěch měla miska s vodou (Cross Word se sám napil, Cluster Buster a Cinna Moon se spíš snažili vykoupat), smeták a kobereček v koupelně, kde nakonec pět štěníků usnulo. Copy Cat a Cara Melcu zaujala řada prázdných PET lahví, se kterými si zahrály kuželky, pak je rozmetaly po celé kuchyni a nakonec si mezi nimi ustlaly.

11.8.2012 štěníci ochutnali novou dobrotu - hovězí maso. Hrubomleté sice bylo trochu nad jejich síly, ale po přemletí na masovém strojku byli všichni spokojeni. Skokově se zase mění vzhled štěníků - během krátké doby jim narostly uši a protahují se jim čumáčky a nožičky, takže se z morčátek a krys mění opravdu na pejsky.

10.8.2012 vydali jsme se prozkoumat jinou část zahrady, z trávníku behem chvilky většina štěníků zmizela v bylinkovém záhoně, Cory Flame usnula v řepíku, kam se schovala tak úspěšně, že ji našel až Horác, když na ni nedopatřením šlápnul. Každý z pejsků dostal svoji vlastní mističku, krmení zvládají všichni bravurně, nehoda v podobě šlápnutí nebo lehnutí do jídla je už poměrně málo častá. V boxu nebo volně po bytě se cca ve dvou třetinách případů podaří štěňátkům jít se vyprázdnit na plenu, hlavně co se týče čůrání jsou až překvapivě šikovní.  

9.8. 2012 ráno procházka po kuchyni a obýváku, pak vydatný spánek, pro který si zejména obě hnědule vyhledávají co nejskrytější místa (Cara Melca se zapasovala za gauč, Cinna Moon pod křeslo), nakonec skoro půl dne venku a detailní seznámení se s Horácem.

8.8.2012 počasí stále přeje, a tak jsme dnes byli venku delší dobu, štěňátka se výrazněji osmělila a odvážila asi o metr dál než včera a každým dnem jim jde chození čím dál líp. Čím dál víc si také štěníci hrají mezi sebou, provokují se a kromě okusování se na místě se nsaží i na druhé útočit, vyzývat ke hře a utíkat před nimi, což je všechno doprovázeno širokou škálou zvuků. Každou chvíli vyskakujeme a běháme zachraňovat chudáčka, kterému se něco přihodilo, protože takový skřek nemohl vydat jen tak pronic zanic, Coru to nechává naprosto chladnou a zakročí jen v případě, že někdo opravdu překročí hranice nebo se octne v nesnázích.

Štěníkům rostou stoličky a začínají se hodně zajímat o hračky, zejména uzlíky a gumová kousátka mají úspěch. Všichni se rychle učí vytrvale kníkat, když se nudí nebo se jim něco nelíbí, přeborník je v tomto Cluster Buster a Cara Melca, ostatní ale nezůstávají přílis pozadu. Come Back dnes poprvé zavrtěl ocasem, když se k němu přiblížila máma.

7.8. 2012 přikrmujeme vydatně 3-5x denně, Cora už si zvykla na štěněčí zoubky a snaží se kojit, jak jen to jde. Venku je krásně a tak se štěníci podívali poprvé na zahradu, drželi se všichni na ploše cca 2x2 metry a po prvních náročných krůčcích v trávě prospali zbytek dne.

5.8. 2012 koordinace pohybů se zlepšuje, štěňátka si začínají hrát mezi sebou, nejen se olizovat a snažit se z bráchy nebo ségry dostat trochu mlíčka. Přední zoubky mají všichni venku a zkoušejí je používat na všem, co přijde do cesty.

4.8. 2012 porodní box už je zcela prozkoumán a je potřeba vydat se dál, kuchyně a obývák zaberou příštích pár dní, po 10 minutách zkoumání následují cca 2 hodiny spánku. Copy Cat poprvé začala štěkat, když slyšela Cirinku.

2.8.2012 štěňátkům pomalinku začínají být znát zoubky, snaží se ochutnávat všechno, co jim přijde do cesty, lidské prsty jsou, mimo mámu, na sání nejlepší. Odčervili jsme poprvé štěňátka sirupem Procox. Večer jsem se vrátila po celém dni z pracovní cesty a zdá se mi, že prckové za ten den viditelně poporostli.

1.8.2012 dnes ochutnali přilepšení už všechna štěňátka, kluci se zcela profesionálně do talířku rovnou položili, holčičky byly trochu zdrženlivější. Coře odlehčení viditelně prospělo a sama krmí s větší chutí než posledních pár dní. Cinna Moon se také sama přeplazila přes nízký okraj porodního boxu, když byl otevřený, a vydala se na procházku po kuchyni.

31.7.2012 všichni mají úplně otevřené oči, chodí, lezou po sobě, zvyšujeme okraj vchodu do porodní bedny, neboť Cross Word dnes ten nízký přelezl (nebo přes něj nedopatřením přepadl?) a překvapil tím nás i sám sebe.

Štěňátka zareagovala na hlasitý zvuk - první náhodné pozorování.

Rozhodli jsme se zkusit začít přikrmovat, štěňat je na jednu drobnou matku opravdu dost a jíst by mohli teď prakticky nepřetržitě, rádi bychom tedy Coře trochu ulevili a zároveň trochu přilepšili těm nejpomaleji přibírajícím. A tak obě nejmenší dnes poprvé zkusily, jaké existují na světě jiné dobroty kromě maminčina mléka. Cara Melca se zkušeně vrhla rovnou do talíře, Cory Flame byla opatrnější, ale také to zvládla, každá dostala malinko a zbytek zvládla uklidit Cora.

Aby nebylo na dnešek událostí málo, večer jsme prvně „vyvenčili“ štěňata v obýváku, pobyt mimo porodní bednu všechny velmi zaujal, ale také rychle a silně unavil.

30.7.2012 i Cara Melca mžourá, všichni zvládnou udělat bez pádu pár krůčků

29.7.2012 všichni mají otevřené oči, s výjimkou Cara Melcy. Cora byla poprvé od porodu na víc než hodinové procházce. Štěňátka se poprvé navzájem olizují a okusují.

28.7.2012 Cinna Moon kouká úplně otevřeným okem, i když zatím jen jedním, ostatní kromě nejmenších holčiček mžourají různě širokými škvírkami

27.7.2012 Cluster Buster mžourá na jedno oko, Cross Word zdělil pihy na čumáčku po Coře.

26.7.2012 Téměř všichni se pokouší chodit a po vteřině se převáží na hlavu nebo na bok. Ale zkoušejí to neúnavně dál.

24.7.2012 Cluster Buster se jako první pokouší stavět na nohy, do večera ho stačili všichni ostatní následovat

21.7.2012 Cora poprvé pustila Cirinku do porodní bedny a nechala jí prohlédnout zblízka štěňátka.

20.7.2012 štěňátkům se začínají objevovat černé flíčky (a hnědé) na čumáčcích a tlapičkách

16.7.2012 22:04 až 17.7.2012 01:25 narození

—————

Zpět